Central Road, Blackburn

Client

City of Whitehorse

Location

Blackburn

Year

Brief Description

Visitors to Blackburn Lake Sanctuary who parked on the side of Central Road had, for years, experienced an unmarked sea of gravel and potholes. A bus stop also competed for space in a generally unattractive and unsafe arrival area beside a busy road.

Visitors to Blackburn Lake Sanctuary who parked on the side of Central Road had, for years, experienced an unmarked sea of gravel and potholes. A bus stop also competed for space in a generally unattractive and unsafe arrival area beside a busy road.

Papworth Davies brief from the City of Whitehorse was to create a new entry parking area to the Blackburn Lake Sanctuary frontage that better-defined parking bays and separated the bus stop while still respecting the existing landscape characteristics of the frontage with its tall Cypress Trees, old weathered timber post-and-rail fence and scattered native trees.

With the design of improved drainage and Castella gravel surfacing as well as timber sleeper wheel stoppers and informal garden edge areas, clear distinctions of parking and pedestrian movement were able to be established while still retaining the landscape character of the area. Shifting the bus stop to just opposite one of the existing pedestrian entries to the sanctuary, close to an existing playground and formalising its surface to meet standards, resolved a number of issues and greatly improved the relationship of public transport access with the sanctuary.