Hampton Private Garden

Client

Private Client

Location

Hampton

Year

Brief Description

Taking inspiration from the client’s art and following a detailed assessment of the site levels the schematic design response was to create a new entertaining space, reclaiming the garden as a usable space and connecting the adjoining paths and access points.

Our client, a local artist and painter, uses repeating patterns and geometry in her work, taking inspiration from the view from the plane window, high above sweeping landscapes and cities. The garden, located in at the rear of a beach side property in Hampton, had become overgrown and disused, occupied mostly by the pet dogs and a growing possum population. A giant Ficus hillii hedge was a dominant element in the garden, dwarfing the rest of the space and causing a number of maintenance headaches, and other seating and paving elements had become tired and in need of upgrade.

Taking inspiration from the client’s art and following a detailed assessment of the site levels the schematic design response was to create a new entertaining space, reclaiming the garden as a usable space and connecting the adjoining paths and access points. The garden design features a series of terraced, geometric timber decks and seating spaces as well as a complete overhaul of the planting layout.

The final outcome saw the transformation of the rear garden space from a disused backyard into a high-end entertainment space set within a native garden sanctuary immersed in coastal native and drought-tolerant plants. The high build quality and fine detailing was a feature of the project and stemmed from thorough design documentation and good working relationships with the landscape contractor. The project was constructed by Simon McCurdy Landscapes.

Our team project managed the complete process from and provided concept design, detailed design and contract administration services for the project.